10 de juliol del 2012

El PSC de Tortosa se suma a la celebració de la XVII Festa del Renaixement i ambientarà la Casa Gil de Federic


La Busca de Tortosa”, l'estella en oposició a “La Biga”, oferirà música als balcons, una mostra d'imatges i un col·loqui sobre el govern a la ciutat durant el Renaixement

El PSC de Tortosa s'ha volgut sumar a la celebració de la XVII Festa del Renaixement, que es celebrarà del 19 al 22 de juliol, amb l'organització d'un seguit d'activitats que es realitzaran a la seu del partit, precisament a la casa on va néixer sant Francesc Gil de Federic, descendent d'una família que es va implantar a la ciutat a meitat del segle XVI. Tal com ha explicat el president de PSC tortosí, Ismael Roldan, el que es vol és obrir un nou espai de celebració al nucli històric per “col·laborar amb la ciutat i contribuir a potenciar un dels principals actius de promoció turística i de projecció exterior de Tortosa”. Amb aquesta iniciativa, a més, es vol també recordar el 310 aniversari del naixement de Gil de Federic.

Els socialistes tortosins es convertiran durant els dies de la Festa en La Busca de Tortosa, l'estella en oposició a La Biga, dos blocs polítics que van aparèixer a Barcelona a finals del segle XV. Així ho ha explicat el secretari d'Organització, Enric Roig. “Vam voler buscar algun element que pogués tenir alguna similitud, evidentment salvant les distàncies, amb el nostre partit, i el vam trobar amb la Busca”. La Busca va agrupar principalment els mercaders, artistes i menestrals i aspirava a controlar el govern municipal per fer complir els privilegis, llibertats i costums de la ciutat. La Biga tenia el control del poder municipal, i estava integrada per l'oligarquia urbana i els grans mercaders. Vivien i actuaven com un grup nobiliari, tenien terres, castells i drets senyorials i vivien de les rendes. “Nosaltres volem ser aquesta Busca que vol democratitzar el govern municipal, que vol que es reparteixi la riquesa, volem ser l'estella de Tortosa, la que burxa per millorar la ciutat.”

Les activitats

Roig ha explicat que l'aportació a la festa té tres components. Un primer, l'espai Ambients del XVI, a partir del qual s'engalanarà tota la Casa, en col·laboració amb els veïns, i que “oferirà llepolies i begudes espirituoses mentre es gaudeix de la música del segle XVI amb el mestre Rossend Aymí”. També inclou una mostra d'imatges de la Tortosa del segle XVI i de la casa, i de diferents instruments musicals de l'època.

Un altre component serà la Música als Balcons, divendres i dissabte, a les 19.30 hores, amb fanfara i quartet de cordes i amb cant gregorià a càrrec del mestre Rossend Aymí.

I el tercer ingredient és la conferència que l'historiador tortosí Pere Audí oferirà divendres a les 20 hores amb el títol Una minoria al poder: el govern de Tortosa als segles XVI i XVII. “El nostre objectiu és per una banda recuperar la idea dels col·loquis del Renaixement i en aquest cas vincular-ho a la política que és el que ens és propi. És una proposta per reflexionar sobre la situació política aleshores i les seves analogies amb la situació actual”. Tant el col·loqui com la mostra es faran a la planta baixa de la Casa, situada al número 2 del carrer Gil de Federic.

Roig ha destacat que la proposta socialista neix des del voluntuariat dels membres del partit que des fa ja dies preparen la Casa per acollir els visitants duran la Festa. “És un primer embrió d'una iniciativa que esperem consolidar els propers anys amb un únic objectiu, sumar esforços en un moment de dificultats com l'actual i fer la Festa més gran”.